چطور یک کسب و کار موفق داشته باشیم؟

زمانی که تصمیم می‌گیریم مسئولیت تمام و کمال زندگی خود را بپذیریم اولین سوالی که به ذهن‌مان خطور می‌کند این است که چطور یک کسب و کار موفق داشته باشیم؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال روش‌ها و تکنیک‌های زیادی مطرح شده است. اگر سایت‌های ایرانی و خارجی را بررسی کنید متوجه می‌شوید که هر کدام از مشاورین کسب‌وکار روش خاصی را برای راه اندازی و رشد کسب‌وکار ارائه می‌کنند. اما اگر به شما بگویم که یک فرمول ساده برای داشتن یک کسب و کار موفق وجود دارد حاضرید طبق این فرمول پیش روید؟ اگر یک نقشه راه در اختیار شما بگذارم و بگویم در صورتیکه مراحل موجود در این نقشه را دنبال کنید به هدف دلخواه خود می‌رسید حاضرید در این مسیر همراه من باشید؟ با اینکه بیشتر افراد در شبکه‌های اجتماعی و حتی سایت‌های اینترنتی در حال فروش رویای یک شبه پولدار شدن هستند اما من معتقدم برای رسیدن به ثروت و آرامش باید ارزش آفرینی کرد. در این مقاله می‌خواهم از سه تکه پازل کسب و کار صحبت کنم و شما را با هر کدام از این بخش آشنا نمایم. آماده هستید تا در مسیر خلق کسب وکار موفق گام بردارید؟ پس تا انتها همراه من باشید.

چرا کارآفرینان و صاحبان کسب وکارها با شکست مواجه می‌شوند؟

راستش را بخواهید دلایل زیادی برای شکست یک کسب وکار وجود دارد. ممکن است شما مشتریان خود را خوب نشناخته باشید، بازار نادرستی را انتخاب کرده باشید یا بودجه کافی برای تبلیغ در اختیار نداشته باشید. هرچند عارضه یابی کسب وکار به بررسی بخش‌های مختلف یک بیزینس می‌پردازد اما به نظر من سه عنصر اصلی در یک کسب وکار موفق وجود دارد که اگر مدنظر قرار نگیرد رشد آن متوقف شده وبیزینس رو به افول می‌رود. می‌دانید این سه عنصر چه چیزهایی هستند؟

سه عنصر اصلی یک کسب و کار موفق

کسب و کار موفق

برای اینکه کسب و کار موفقی داشته باشیم باید بتوانیم خودمان را به یک نقشه راه مجهز کنیم که هزاران و حتی میلیون‌ها کسب وکار در سرتاسر دنیا از آن استفاده کرده و موفق شده اند. بیشتر افراد وقتی به فکر راه اندازی یا رشد یک بیزینس می‌افتند اولین چیزی که به ذهن شان خطور می کند تامین محصول( چه فیزیکی و چه خدماتی) و سپس بازاریابی و فروش است. من نمی‌گویم این روش غلط است اما شما را به هدفی که در ذهن دارید نمی‌رساند. اگر می‌خواهید یک میلیونر یا میلیاردر خوشبخت باشید و در کنار ثروتی که به دست می آورید آرامش و سعادت را هم تجربه کنید بدون شک باید مسیر دیگری را پیش بگیرید. مسیری که بیشتر کارآفرینان دنیا آن را نادیده می‌گیرند و به همین دلیل شکست می‌خورند.

همانطور که در بخش قبلی هم گفتم من به یک روش سه مرحله‌ای برای راه اندازی کسب و کار موفق اعتقاد دارم. هر کدام از این بخش‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند و باید به دقت زیر ذره بین قرار گیرند. در ادامه این سه تکه از پازل کسب و کار را که من آن ها را ستون بیزینس می‌دانم با هم مرور می‌کنیم.

سه ستون اصلی راه اندازی و رشد کسب و کار موفق

سه ستون اصلی کسب و کار موفق

اگر نمی‌خواهید بعد از یکسال بودجه ای که خرج بیزینس‌تان کرده‌اید از بین برود، اگر دوست ندارید پیش دوستان و اعضای خانواده خود شرمنده باشید، اگر نمی‌خواهید عمر و زمان ارزشمند خود را صرف مسیر اشتباه کنید، این سه ستون برای شماست. این سه ستون را همانند سه ضلع مثلث در نظر بگیرید که اگر یکی از آن‌ها نباشد مسیر پولسازی به درستی به پیش نمی‌رود.

ستون اول: خودشناسی و خودسازی

می‌دانم که از دیدن ستون اول تعجب کرده‌اید. همانطور که گفتم راه‌اندازی کسب و کار موفق در ایران از ستون دوم به بعد انجام می‌شود. فرض کنید شما می‌خواهید فروشنده لوازم آرایشی شوید. در این شرایط اولین کاری که انجام می‌دهید چیست؟ به دنبال خرید و تامین محصول می‌روید، یک پیج معمولی در اینستاگرام یا سایر شبکه‌های اجتماعی می‌زنید، فروشگاه خود را بدون در نظر گرفتن برخی از فاکتورها راه اندازی می‌کنید و منتظر مشتری می‌مانید. در بهترین حالت ممکن است یک دوره فروشندگی هم بخرید اما آن را هم نصفه و نیمه بررسی می‌کنید. اگر بیزینس‌هایی که بعد از یکسال به شکست مواجه می‌شوند را بررسی کنید نبود ستون اول راه اندازی کسب وکار یعنی خودسازی را در آن‌ها به وضوح می‌بینید.

هر چند بحث توسعه فردی این روزها در میان افراد داغ است اما هنوز هم کارآفرینان زیادی وجود دارند که اهمیتی به بحث خودشناسی و خودسازی نمی‌دهند. کمی با خودتان فکر کنید. در سن 70 یا 80 سالگی زمانی که دیگر در انتهای زندگی خود هستید دوست دارید چه حسی داشته باشید؟ اگر خودتان را در سن پیری فرض کنید از اینکه مسیر فعلی را انتخاب کرده و پیش رفته‌اید حس رضایت و شادکامی خواهید داشت؟

به نظر من برای موفقیت در کسب و کار باید مسیر خودتان را پیدا کنید. مسیری که متعلق به شماست و توانایی‌های وجودی‌تان را شکوفا می‌کند. مباحث خودسازی و خودشناسی در دنیای کسب وکار آنقدر مهم هستند که نمی‌توانید بدون آن‌ها شروع به کار کنید. من اگر خودم را فرد شکست خورده‌ای بدانم می‌توانم یک بیزینس موفق راه اندازی کنم؟ اگر حالم با خودم خوب نباشد می‌توانم به دیگران عشق بورزم و ارزش آفرینی کنم؟ معلوم است که نه. یک بیزینس من یا بیزینس وومن موفق اول به خودشناسی و خودسازی می پردازد و سپس وارد مرحله بعدی می‌شود.

اگر فکر می‌کنید این مرحله مهم نیست و می‌توانید از آن رد شوید سخت در اشتباه هستید. من افراد زیادی را دیده‌ام که با وجود موقعیت‌های اجتماعی ارزشمند و ثروت فراوان هیچ وقت حس خوبی نسبت به خود و دنیا نداشتند. افرادی را دیده‌ام که حتی در اوج موفقیت دست به خودکشی زده‌اند. پزشکان و مهندسانی را دیده‌ام که بر خلاف باور عموم هیچ حس شادکامی و خودشکوفایی در خود نداشتند. می‌دانید چرا؟ چون در مسیر اصلی خود نبودند. راه اندازی کسب و کار موفق به معنای ثروت آفرینی نیست. یک کسب و کار زمانی می‌تواند موفق باشد که در کنار ثروت حس آرامش، امنیت و خودشکوفایی را در فرد ایجاد کند.

ستون دوم: سبد مهارتی

حالا که ستون اول راه اندازی کسب و کار  را با هم بررسی کردیم به ستون دوم می‌رسیم. اهمیت ستون اول بسیار بیشتر از دو ستون بعدی است اما این دو ستون هم باید به درستی مورد بررسی قرار گیرند. در ستون دوم یا تکه دوم از پازلی که پیش رو داریم به مبحث سبد مهارتی می‌رسیم. برای اینکه یک بیزینس موفق داشته باشیم به چه مهارت‌هایی نیاز داریم؟ من مهارت‌های راه اندازی و رشد بیزینس را به دو گروه اصلی تقسیم بندی کرده ام:

  1. مهارت‌های عمومی
  2. مهارت‌های تخصصی

مهارت‌های عمومی همان مهارت‌هایی هستند که هر کارآفرین و صاحب کسب وکاری باید بداند. مهارت‌هایی مثل فروش، بازاریابی، شبکه سازی، برقراری ارتباط، تولید محتوا و غیره. این‌ها جزء مهارت‌های پایه‌ای هستند و اگر نتوانید آن‌ها را به درستی بیاموزید با مشکل مواجه می‌شوید.

مهارت‌های تخصصی همان مهارت‌هایی هستند که شما برای شغل‌تان نیاز دارید. این مهارت‌ها مختص شغل یا بیزینس شما هستند. به عنوان مثال فردی که می‌خواهد خدمات عکاسی به مشتریان خود ارائه دهد باید مهارت‌هایی مثل کار با دوربین، عکاسی با موبایل و دوربین، نورپردازی، چیدمان درست، کار با نرم‌افزارهای تخصصی عکاسی را بلد باشد. این مهارت‌ها دقیقاً همان مهارت‌هایی هستند که اگر به درستی آن‌ها را بیاموزید می‌توانید خودتان را یک سر و گردن بالاتر از رقبا نشان دهید.

ستون سوم: عمل متعهدانه برای ایجاد یک سبک زندگی موفق

تکه سوم پازل کسب و کار موفق عمل متعهدانه است. من عاشق واژه عمل متعهدانه هستم. منظورم از این واژه چیست؟ زمانی که تصمیم می‌گیرید یک بیزینس موفق و رو به رشد ایجاد کنید بدون شک با چالش‌های مختلفی روبرو خواهید شد. ممکن است باورهای منفی سد راه شما شوند و افکار منفی مدام دم گوش‌تان زمزمه کنند که ارزشمند نیستید، هیچ کس به حرف شما گوش نمی‌کند و شما لایق یک زندگی آرام و پر از ثروت نیستید.

ممکن است طرحواره‌هایی که از کودکی در کنار شما بوده و از آن زمان شکل گرفته‌اند به شما بگویند که دوست داشتنی نیستید و هیچ کس از شما محصول یا خدمتی نمی‌خرد. شاید هم به دلایل متعدد دیگر خودتان را فردی بی ارزش بدانید و نخواهید در مسیر کارآفرینی قدم بردارید.

این‌ها چالش‌های درونی هستند که سر راه کارآفرینان قرار می‌گیرند. چالش‌های بیرونی متعددی هم ممکن است در این مسیر پیدا شود و افراد را از ادامه راه باز دارد. اینجاست که عمل متعهدانه پیدایش می‌شود. به کمک این رویکرد شما بر اساس ارزش‌ها و اهدافی که برایتان مهم هستند حرکت می‌کنید و حتی اگر شرایط مساعد نبود هم به حرکت کردن ادامه می‌دهید. در چنین شرایطی شما تلاش می‌کنید با تعهدی که به خودتان داده‌اید دو ستون اول یعنی خودسازی و سبد مهارتی را به سبک زندگی کارآفرینانه تبدیل کنید و با مشکلاتی مثل اهمال کاری، تنبلی و کمال گرایی مبارزه می‌کنید. اینجاست که نتیجه زحمات خود را می‌بینید و می‌توانید از زندگی و ثروتی که برای خود ساخته‌اید نهایت لذت را ببرید.

شروع کسب و کار از صفر

شروع کسب و کار از صفر

در مقاله قبلی با عنوان شروع کسب و کار از صفر درباره روش‌های مختلف راه اندازی کسب وکار صحبت کردم.  اما اگر به دنبال یک نقشه راه تایید شده و عملی هستید این سه ستون معرفی شده را به دقت دنبال کنید. من سعی کردم این سه ستون را به طور مختصر برایتان توضیح دهم اما هر کدام از این سه ستون از بخش‌های مختلفی تشکیل شده‌اند که موضوع بحث این وب سایت و پیج شخصی من هستند. من در این وب سایت از این مدل برای راه اندازی و رشد کسب وکار استفاده می‌کنم چون شاهد موفقیت بیزینس‌هایی بوده‌ام که از این مسیر استفاده کرده و رشد کرده‌اند.

سخن نهایی

راه اندازی کسب و کار موفق و رشد آن نیاز به نقشه راه دارد. اگر بدون نقشه وارد این سفر طولانی شوید نمی‌توانید به مقصدی که همیشه به دنبالش بودید برسید. به نظر من صاحبان کسب وکارها زمانی می‌توانند در آرامش به فعالیت خود ادامه دهند که اول از همه روی خودشان کار کرده باشند، دوم به سراغ بهبود سبد مهارتی خود رفته باشند و در نهایت عمل متعهدانه را الگوی زندگی خود کرده باشند. اگر به این نقشه راه علاقه مند هستید یا می خواهید اطلاعات بیشتری درباره آن بدانید در این وب سایت و پیج شخصی من همراه باشید. اگر با الگوهایی که در اختیارتان می‌گذارم شروع به کار کنید نه تنها پولسازی می‌کنید بلکه حال روحی بهتر و ارزشمندتری خواهید داشت.

دیدگاهتان را بنویسید