خودآگاهی چیست و چرا اینقدر اهمیت دارد؟

دوست دارید شادتر باشید، بر روی افراد بیشتری تاثیر بگذارید، تصمیمات عالی بگیرید و یک رهبر فوق العاده باشید؟ خودآگاهی یکی از مهمترین مهارتهایی است که برای رسیدن به این اهداف نیاز دارید. زمانی که به درون خودتان سفر می کنید و شناخت بهتری از خود به دست میآورید به فردی قدرتمند تبدیل میشوید و میتوانید یک رهبر بی نظیر باشید. استفاده از تکنیکهای خودآگاهی می تواند مزایای مختلفی برای افراد داشته باشد. به کمک این تکنیکها آگاهی بیشتری نسبت به نقاط قوت و ضعف خود پیدا میکنید، دید بهتری نسبت به خود خواهید داشت و در نهایت میتوانید روابط قدرتمندتری برای خود توسعه دهید. در این مقاله می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که خودآگاهی چیست و چرا قرار گرفتن در این مسیر اینقدر اهمیت دارد.
خودآگاهی چیست؟
روانشناسان تعریفهای مختلفی را برای خودآگاهی ذکر کردهاند. خودآگاهی توانایی شما برای تمرکز بر خودتان، فعالیتهایتان، افکارتان و احساساتتان است. شما در این مسیر سفری به درون خود خواهید داشت و خود را بهتر خواهید شناخت. اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم در خودآگاهی همه جوانب خود را زیر ذره بین میبریم تا ببینیم چه کسی هستیم و قرار است چه کاری انجام دهیم. اگر از خودتان و احساساتی که دارید آگاه باشید بهتر میتوانید رفتارهایتان را ارزیابی کنید، احساساتتان را مدیریت نمایید، بر اساس ارزشهایتان رفتار کنید و بدانید چه کسی هستید و باید در چه مسیری قرار بگیرید. توسعه خودآگاهی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است چون به کارآفرینان و رهبران اجازه میدهد رشد خود را ارزیابی کنند و در صورت نیاز مسیر پیش رویشان را تغییر دهند.
چرا خودآگاهی اینقدر اهمیت دارد؟
من همیشه بر اهمیت خودآگاهی اشاره میکنم. بیشتر افرادی که با آنها کار کردهام اهمیتی به این مبحث نمی دادند و صرفا به دنبال راه اندازی کسب وکارشان بودند. اما واقعیت این است که تا شما خودتان را به درستی نشناسید نمیتوانید در هیچ بخشی از زندگی و حتی کسب وکارتان موفق شوید. اولین بخش از توسعه کسب وکار و راه اندازی یک تجارت پرسود شناخت خودتان و در اصل خودآگاهی است.
البته این تنها مزیتی نیست که می توان برای خودآگاهی ذکر کرد. افرادی که آگاهی خوبی نسبت به خودشان، ارزشهایشان، افکارشان، احساساتشان، نقاط قوت و ضعفشان دارند تصمیمگیرندگان بهتری هم هستند. تحقیقات نشان می دهد این افراد زندگی شادتری دارند و روابط طولانی و باکیفیتی را توسعه میدهند. افرادی که میدانند چه کسی هستند و در واقع آگاهی خوبی نسبت به خود دارند در موقعیتهای شغلی بالاتری قرار میگیرند، کنترل بیشتر و بهتری بر اوضاع دارند و رضایت شغلیشان بالاتر است. اگر این حرفها شما را قانع نکرد بیایید مزایای بیشتری از خودآگاهی را مرور کنیم.
مزایای خودآگاهی که باید بدانید
در ادامه سعی میکنم به صورت فهرستوار مزایای شناخت خود و آگاهی از خود را بیان کنم.
به کمک خودآگاهی درک بهتری از خود خواهید داشت
رفتارها و انتخابهایی که ما در زندگی داریم از افکار، احساسات، ارزشها، اهداف مان حاصل میشود. برای اینکه در زندگی شغلی و خصوصی خود موفق شویم باید بدانیم چه کسی هستیم و چه خواستههایی داریم. باید همه احساسات و افکار خود را زیر ذره بین ببریم و جوانب مختلف را مو به مو بررسی کنیم. بدون درک درست از خود، دچار سردرگمی میشویم.
درک بهتری از افکار و باورهای خود خواهید داشت
همه ما یک سیستم درونی از باورها و افکار را داریم. هر کداممان جهان را از دریچه این باورها میبینیم و ارزیابی میکنیم. این باورها به خودی خود تشکیل نشدهاند. فاکتورهای متعددی در تشکیل چنین باورهایی نقش داشتهاند که از جمله آنها می توان به تجربههای زندگی و شرایط رشد در کودکی و نوجوانی اشاره کرد. خودآگاهی به شما کمک می کند بدانید چه باورهای اصلی و مرکزی دارید و چگونه باید در صورت نیاز این باورها را اصلاح کنید.
خودآگاهی به شما کمک میکند نقاط قوت خود را بشناسید
بخش مهم خودآگاهی شناخت نقاط قوتتان است. شما باید زمان و انرژی صرف کنید تا بدانید در چه کاری خوب هستید و چه فعالیتهایی را بدون دردسر انجام میدهید. تا به حال شده است برای شغلی اقدام کنید و احساس کنید این شغل متعلق به شما نیست؟ در این شرایط بهتر است کمی به درون خود بروید و ببینید چه کسی هستید و چه نقاط قوتی دارید. در این میان خودآگاهی به شما کمک میکند نقاط ضعفتان را هم بشناسید. اگر در این زمینه نیاز به اطلاعات بیشتری داشتید چالش زیر صفر برای شماست. در این چالش به صورت رایگان یاد میگیرید چطور خودتان را ارزیابی کنید و به خودآگاهی برسید.
در بهبود مهارت تفکر نقادانه کمکتان میکند
تفکر نقادانه توانایی پردازش و تجزیه و تحلیل اطلاعات به صورت هدفمند است. این مهارت در موقعیتهای مختلف میتواند برایتان مفید باشد. زمانی که از خودتان آگاه باشید میتوانید بخشهای مختلف خودتان را بهتر بشناسید و اجازه ندهید این موارد بر روی تفکر نقادانه شما تاثیر بگذارند.
تصمیم گیرنده بهتری خواهید بود
زمانی که صحبت از تصمیمگیری به میان میآید مهارتهای مختلفی باید مدنظر قرار گیرد اما خودآگاهی یکی از بهترین مهارتهایی است که باید در این زمینه یاد بگیرید. افراد خودآگاه درک بهتری از خودشان دارند و میتوانند خودشان را بهتر تجزیه و تحلیل کنند. این افراد افکار و احساسات خود را تحلیل میکنند و قادر هستند بهترین خودشان باشند. آن ها مهارت عالی در تفکر نقادانه دارند و میتوانند تصمیمهای عالی بگیرند. اینکه شما بدانید چه نقاط قوت و ضعفی دارید کمکتان می کنید تصمیمهایی را بگیرید که در جهت اهداف و ارزشهایتان است.
مهارتهای شنیداری بهتری خواهید داشت
شنیدن فعالانه مهارتی کمیاب در دنیای شلوغ امروزی است. افرادی که شنیدن فعالانه را تمرین میکنند قادرند به افکار خودشان هم خوب گوش کنند و پاسخ مناسبی برای این افکار و احساسات داشته باشند. افرادی که خودآگاه نیستند معمولا شنوندههای خوبی هم نخواهند بود. شاید بپرسید چرا. دلیلش روشن است. زمانی که شما به خودتان گوش نمیکنید و افکار و احساساتتان را درک نمیکنید گوش کردن به دیگران کار دشواری خواهد بود. افراد خودآگاه تلاش کردهاند مهارت شنیداری خوبی در خود ایجاد کنند و همین امر آنها را به افرادی اجتماعی تبدیل میکند.
خودتنظیمی بهتری را تجربه میکنید
خودتنظیمی مدیریت شدت احساسات شماست. شاید باور نکنید اما خودتنظیمی میتواند یک چارچوب بسیار مفید برای کارهای شما باشد. اگر نمیتوانید واکنشهای خود به شرایط موجود را کنترل کنید و احساسات شدیدی در موقعیت های مختلف از خود بروز میدهید خودتنظیمی میتواند بسیار کمک کننده باشد. برای خودتنظیمی ابتدا باید درک درستی از احساسات خود داشته باشید و بدانید چه چیزی باعث تحریک این احساسات میشود. هرچقدر بیشتر از خود آگاه باشید تنظیم احساسات و افکارتان هم راحتتر صورت میگیرد.
به رهبر بهتری تبدیل خواهید شد
خودآگاهی یکی از بهترین و مهمترین صفاتی است که رهبران بزرگ در خود توسعه میدهند. این آگاهی میتواند به مهارتهای دیگری همچون شنیدن فعالانه، تفکر نقادانه، تصمیم گیری و همدلی منجر شود. همه این صفات از شما رهبری عالی میسازند. یکی از مطالعات انجام شده در سال 2010 نشان داد افرادی که خودآگاهی بالاتری دارند در موقعیتهای رهبری و مدیریتی بهتر عمل میکنند.
چطور خودآگاهی خود را افزایش دهیم؟
خوب حالا که میدانیم خودآگاهی چقدر مهم است باید بدانیم چطور میتوانیم این مهارت را به آغوش بکشیم و رشد دهیم. چه صفاتی باید داشته باشیم تا به عنوان یک فرد خودآگاه شناخته شویم؟ چه نکاتی را باید تمرین کنیم؟ روشهای زیادی برای تمرین خودآگاهی وجود دارد. بیایید 3 مورد از موثرترین روشها را با هم بررسی کنیم.
ذهن آگاهی و مدیتیشن را در برنامههای خود داشته باشید
ذهن آگاهی به معنای حضور در لحظه و توجه به خود است. به جای اینکه در افکار و احساسات خود غرق شوید باید به خودتان توجه کنید. مدیتیشن هم تمرین توجه بر روی یک موضوع مهم است. به عنوان مثال زمانی که بر روی تنفس خود تمرکز میکنید در حال مدیتیشن هستید. هر دوی این فعالیتها به شما کمک میکند بیشتر به وضعیت درونی خود بروید و واکنشهایی که در وجودتان شکل میگیرد را بشناسید.
یوگا تمرین کنید
یوگا یک تمرین ذهنی است و در کنار تمرینات جسمی میتواند شما را به درونتان ببرد. درحالیکه بدن خود را خم میکنید و میکشید، ذهن نظم را می آموزد، پذیرش خود را یاد میگیرد و آگاه میشود. به کمک این تمرین بیشتر نسبت به بدن و احساسات خود آگاه میشوید و یاد میگیرید افکار را پیگیری کنید.
زمانی را به ژورنال نویسی اختصاص دهید
ژورنال نویسی به معنای بررسی افکار و احساساتی است که در حال تجربهشان هستید. روزانه زمانی را برای نوشتن آنچه در درون شما میگذرد اختصاص دهید تا بدانید چه کسی هستید و چه تفکرات و باورهایی در درونتان غلیان میکند.اگر با ژورنال نویسی آشنا نیستید توصیه میکنم مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
بیشتر مطالعه کنید: ژورنال نویسی چیست؟
سخن نهایی
خودآگاهی یکی از مهمترین مهارتهایی است که به عنوان یک رهبر، کارآفرین یا صاحب کسب وکار باید داشته باشید. در این مقاله سعی کردم به اهمیت این مسئله اشاره کنم. توصیه میکنم قبل از اینکه شروع به راه اندازی و توسعه کسب و کار کنید سفری به درون خود داشته باشید و به باورها و ارزشهایتان نیم نگاهی بیندازید. اگر دوست داشتید در چالش زیر صفر شرکت کنید تا درک بهتری نسبت به خودتان داشته باشید و بتوانید اعماق وجودتان را کاوش کنید. به طور حتم بعد از این چالش نسخه بهتری از خودتان خواهید شد.
دیدگاهتان را بنویسید