12 مهارتی که زندگی شما را بهبود می‌بخشند

گاهی از اوقات برای ما پیش می‌آید که بخواهیم زندگی خود را از وضعیتی که در آن قرار داریم به وضعیت بهتری برسانیم. زمانی که سال، نو می‌شود یا مشکلی پیش می‌آید برای خودمان اهداف متعددی می‌چینیم و قسم می‌خوریم که به این اهداف پایبند می‌مانیم. تبدیل شدن به نسخه بهتری از خود تنها با یک روز و دو روز تمرین امکان‌پذیر نیست. شما باید طیف متنوعی از مهارت‌ها را داشته باشید تا بتوانید بر اساس این مهارت‌ها بهترین نسخه خودتان را به نمایش بگذارید و زندگی پیش رویتان را بهبود ببخشید. در این مقاله دوست دارم به بررسی 12 مهارت مهم بپردازم و به شما کمک کنم یک قدم به فرد ایده آل خود نزدیک شوید و بتوانید از زندگی خود لذت ببرید. پس همراه من باشید.

برای رشد شخصی خود چه مهارت‌هایی را باید بیاموزیم؟

توسعه فردی و قرار گرفتن در مسیر رشد شخصی از جمله مواردی است که به عنوان یک کارآفرین، رهبر یا صاحب کسب وکار باید مدنظر داشته باشید. همه ما به دنبال رشد هستیم و می‌خواهیم خودمان را یک پله بالاتر ببریم. برای اینکار باید مهارت های نرم و سخت مختلفی داشته باشیم. در ادامه می خواهم این مهارت‌ها را با شما به اشتراک بگذارم تا از همین امروز برنامه‌ای برای یادگیری‌شان بچینید و خودتان را به یک فرد متمایز تبدیل کنید.

رشد شخصی

کنجکاوی

می‌خواهم فهرست مهارت‌های مورد نیازمان را با یک گزینه جذاب شروع کنم: کنجکاوی. بله درست شنیدید. کنجکاوی اولین و مهم‌ترین مهارتی است که برای بهبود زندگی شخصی و شغلی خود باید به آن پایبند باشید. این مهارت نحوه تفکر شما را تغییر می‌دهد و به شما کمک می‌کند دنیا را از دریچه دیگری ببینید.

به جای اینکه همیشه غر بزنید یا دیگران را نقد کنید باید کنجکاوی را جزء مهارت‌های اصلی خود قرار دهید. کنجکاوی یکی از اصلی‌ترین بخش‌های یادگیری است و پایبند بودن به آن می‌تواند بهترین راه برای یادگیری مسائل جدید باشد. شاید فکر کنید این مهارت مخصوص کودکان و نوجوانان است اما اشتباه نکنید.

کنجکاوی به شما کمک می کند با خودتان مهربان‌تر باشید و شقفت ورزی نسبت به خود را تمرین کنید.  قضاوت از نبود درک درست شرایط به وجود می‌آید. زمانی که دانش زیادی نداشته باشیم تنها کاری که انجام می‌دهیم قضاوت خودمان و دیگران است. کنجکاوی آگاهی را برایتان به ارمغان می آورد و کمک‌تان می‌کند درک درستی از دنیای خود داشته باشید. زمانی که کنجکاو هستید به دنبال یادگیری حقایق مختلف می‌روید، دانش بیشتری کسب می‌کنید و راه‌حل‌های متنوعی برای حل مشکلات یاد می‌گیرید. در چنین شرایطی است که رشد می‌کنید و در مسیر رشد شخصی یک قدم به سمت جلو بر می‌دارید.

ارتباطات هوشمند

برقراری ارتباط از جمله مسائل مهمی است که ما انسان‌ها را از سایر موجودات روی کره زمین متمایز می‌کند. یک مهارت دیگر که باید در سبد مهارت‌های خود داشته باشید تا خوشحالی و موفقیت را تجربه کنید برقراری ارتباطات هوشمند است.

در این بخش مهارت‌های مختلفی قرار می‌گیرد که از جمله آن‌ها می‌توان به مواردی همچون سخنرانی، مذاکره، نوشتن، بازاریابی، فروش، تاثیرگذاری، سخنرانی‌های کوتاه، گوش دادن فعال و اعتماد اشاره کرد. افرادی که بر روی مهارت برقراری ارتباط خود کار می‌کنند شادتر و موفق‌تر هستند.

دلیل این امر بسیار ساده است. زمانی که شما گوش شنوا دارید، خوب حرف می‌زنید و دیگران را تحت تاثیر خود قرار می‌دهید تبدیل به فردی دوست داشتنی می‌شوید که همه به او احترام می‌گذارند. در چنین شرایطی فرصت‌های بی نظیری پیش رویتان باز می‌شود و می‌توانید از این فرصت‌ها برای حرکت به سمت موفقیت استفاده کنید.

ما معمولا مهارت برقراری ارتباط را از خانواده و مدرسه یاد می‌گیریم اما من معتقدم باز هم باید بر روی این مهارت‌ها کار کنیم تا بتوانیم ارتباطات هوشمندانه‌تری برقرار نماییم. مهم‌ترین و بزرگ‌ترین بخش از توسعه مهارت‌های ارتباطی  تنها یادگیری آن نیست بلکه از یاد بردن رفتارها، عقاید و عادت‌های بدی است که مانع از برقراری یک رابطه خوب می‌شود. زمانی که این عقاید بد را با خود به این طرف و آن طرف می‌کشید ممکن است ناخودآگاه به خودتان و دیگران صدمه بزنید. پس قبل از یادگیری هر مهارتی، عقاید و دیدگاه‌های قبلی خود را بررسی کنید و ببینید این دیدگاه‌ها نیاز به اصلاح دارند یا خیر.

تفکر نقادانه

تفکر نقادانه به شما کمک می‌کند به طور مستقل فکر کنید. ما در شرایطی زندگی می‌کنیم که هر روز اطلاعات مختلفی را از منابع مختلف به دست می‌آوریم. اگر تفکر نقادانه را بلد نباشیم قادر نخواهیم بود بهترین اطلاعات موجود را تمییز دهیم و بفهمیم چه چیزی درست و چه چیزی غلط است.

به کمک این مهارت می‌توانیم مشکلات را بهتر حل کنیم و به نتایجی برسیم که فارغ از هر گونه قضاوت نادرستی است.  قضاوت نقادانه نیاز به ذهن بار دارد. در این مهارت باید ارتباطات مختلفی بین عناصر متفاوت برقرار کنید و تصمیم های درستی بگیرید. بیشتر افراد تصمیم گیرندگان ضعیفی هستند. همه ما در معرض تعصبات بیجا هستیم و در دنیایی زندگی می‌کنیم که با گزینه‌های بی‌پایان و حواس پرتی‌های مختلف بمباران می‌شویم. با تفکر نقادانه می‌توانیم خود و دنیای اطرافمان را دقیق‌تر ببینیم و مفاهیم و ایده‌ها را بهتر و عمیق‌تر درک کنیم. تفکر انتقادی همچنین به ما امکان می‌دهد بهتر یاد بگیریم، خلاق‌تر باشیم و بهتر با دیگران ارتباط برقرار کنیم.

اشتباه کردن، شکست خوردن و کنار آمدن با مشکلات و ناملایمات

خیلی‌ها شکست خوردن را به عنوان یک مهارت نمی‌بینند. افراد کمی هستند که با آغوش باز شکست را پذیرا باشند و این گزینه را به عنوان یک مهارت ببینند. اینکه یاد بگیرید، عمل کنید، شکست بخورید و از این شکست‌ها به نفع خود استفاده کنید مهارتی است که باید بیاموزید.

ما می‌توانیم نحوه مدیریت شکست‌ها را بیاموزیم و بدانیم چگونه باید احساسات منفی خود را مدیریت کنیم. هرچقدر بیشتر شکست بخورید بیشتر و بهتر از مسائل زندگی درس می‌گیرید و اطلاعات بیشتری از محیط زندگی خود کسب می‌کنید. آرزو نکنید زندگی از همیشه راحت‌تر بود.

بودن در منطقه امن و خارج نشدن از آن نه تنها برایتان مفید نیست بلکه در طولانی مدت برایتان همانند یک سم مهلک عمل می‌کند. آرزو نکنید که کاش مشکلی نداشید، آرزو نکنید که ای کاش با چالشی روبرو نمی‌شدید و آرزو نکنید کاش با مسائل کمتری دست و پنجه نرم می‌کردید. همه مشکلات و موانعی که سر راه‌تان قرار می‌گیرد به شما کمک می‌کنند با مسائل مختلفی آشنا شوید و بتوانید دیدگاه متنوعی کسب کنید. صرف نظر از سطحی که در آن قرار دارید و موقعیتی از مسیر رشد فردی که در آن قرار گرفته‌اید با آغوش باز مشکلات را بپذیرید و از شکست واهمه نداشته باشید.

نظم و انضباط

هرچقدر از اهمیت انضباط شخصی بگویم کم گفته‌ام. اینکه بخواهید همیشه برای حرکت انگیزه داشته باشید حرف اشتباهی است که دیگران در گوش ما خوانده‌اند. ما انسانیم و هر روز با احساسات و محیط مختلفی دست و پنجه نرم می‌کنیم. هر روز مشکلات جدیدی سر راهمان سبز می‌شود و احساساتی که بعد از آن به وجود می‌آید هم متفاوت است. در این شرایط با انگیزه ماندن و ادامه مسیر برای دستیابی به هدف کار آسانی نیست. اینجاست که بحث نظم و انضباط شخصی به میدان باز می‌شود. ما باید مهارت انضباط شخصی را یاد بگیریم و فقط به انگیزه متکی نباشیم. این یک مهارت است که باید یاد بگیریم. به کمک این مهارت است که می‌توانید عادت‌های جدید بسازید، کارها را به اتمام برسانید و از منطقه امن خود خارج شوید. با انضباط شخصی است که می‌توانید کارهای زیر را انجام دهید:

  • ساخت عادت‌های مفید
  • متعهد ماندن به برنامه
  • دسترسی سریع‌تر و موثرتر به اهداف
  • انجام دادن کارها
  • خارج شدن از منطقه امن و غلبه بر ترس‌ها
  • بهره وری بالاتر
  • توسعه قدرت ذهنی بالاتر
  • توسعه استقامت، صبر و انگیزه

تدبیر

یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی که موفقیت افراد را رقم می‌زند مدبر بودن آن‌هاست. این مهارت شامل شبکه سازی، یافتن فرصت‌های مفید، ایجاد شانس، یادگیری و توسعه مهارت‌ها و دانشی است که باید در چنته داشته باشید تا بتوانید خودتان را در میان دیگران متمایز کنید.

مدبر بودن به شما کمک می‌کند مشکلات را حل کنید و راحت‌تر به اهداف خود برسید. اگر به شیوه زندگی انسان‌های اولیه نگاه کنید متوجه می‌شوید تفاوت بین افرادی که زنده ماندند و افرادی که جان خود را از دست دادند در مدبر بودن یا نبودن‌شان است. اصلا مهم نیست چه چیزی در اختیار داریم اینکه چگونه از منابع خود استفاده کنیم ما را از دیگران متمایز می‌کند. دو فرد ممکن است در وضعیت کاملا مشابهی زندگی کنند اما با تدبیر خود می‌توانند زندگی را به سمت مسیر متفاوتی سوق دهند. حتما این گونه افراد را در اطراف خود دیده‌اید. افرادی که مدبر نیستند در برابر مشکلات زود تسلیم می‌شوند و فرار را بر قرار ترجیح می دهند. هر چقدر مهارت‌های بیشتری یاد بگیرید فرصت‌های مختلفی هم برای حل مسائل و مشکلات موجود خواهید داشت.

خلاقیت

بر اساس اطلاعات و آمار به دست آمده خلاقیت دومین مهارتی است که برای کسب یک موقعیت شغلی باید داشته باشید. در دنیایی که همه مثل هم رفتار می‌کنند و به یک شیوه مسائل را حل می‌کنند خلاقیت می‌تواند نقطه مثبت شما باشد. با اینکه بیشتر افراد نگران بروز فناوری‌های جدید مثل ChatGPT هستند اما من معتقدم هیچ ربات یا فناوری نمی‌تواند جایگزین خلاقیت انسان‌ها شود. خلاقیت چیزی نیست که به این زودی‌ها فناوری بتواند آن را شبیه سازی کند. پس اگر می‌خواهید به مهره حیاتی تبدیل شوید و در شغل خود موفق شوید مهارت خلاقیت را هم در فهرست مهارت‌هایی که امسال باید یاد بگیرید بگنجانید.

یادگیرنده همیشگی

شاید برایتان عجیب باشد اما ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که همه چیز به سرعت تغییر می‌کند. یادگیرنده همیشگی بودن به این معنی است که همیشه در مسیر یادگیری باشید و مهارت‌ها و دانش جدید به دست آورید. اگر قدرت یادگیری را متوجه شوید می‌توانید بهتر به سمت این گزینه بروید. خیلی‌ها هستند که هنوز قدرت یادگیرنده بودن را نادیده می‌گیرند. برای توسعه و رشد فردی باید بتوانید همیشه خود را به روز نگه دارید. هیچ قدرتی بالاتر از علم نیست.

شجاعت

همیشه افراد شجاع مورد تحسین دیگران بوده‌اند. شجاعت احساسی است که می‌تواند تفاوت زیادی در شما ایجاد کند. توانایی یافتن احساسات و موارد منفی اما مفید به طور مستقیم شانس موفقیت‌تان را افزایش می‌دهد. بیشتر مردم اجازه می‌دهند ترس‌هایشان آن‌ها را کنترل کند. به هر حال، این در طبیعت ماست که ترجیح می دهیم از درد دوری کنیم.

نبود شجاعت باعث به تعویق انداختن کارها می‌شود. ترس و ناراحتی است که باعث می‌شود شما کارها را به تعویق بیندازید و اهمال کار شوید. پس اگر می‌خواهید از منطقه امن خود خارج شوید باید مهارت شجاعت را بیاموزید. شجاعت نیاز به قدرت ذهنی بالا دارد. یک فرد شجاع برای خواسته ها و نیازها و اهداف خود ارزش قائل است و مایل است کارهای سخت را بهتر از دیگران انجام دهد. برای توسعه این مهارت نیاز به تمرین، پشتکار و ذهنیت رشد خواهید داشت.

کنترل ذهن و  عواطف

اینکه مربی خودتان باشید به شما کمک می‌کند بر روی زندگی و خودتان کنترل پیدا کنید. می‌دانم خودکنترل‌گری چقدر سخت است و گاهی از اوقات وسط راه کم می‌آورید اما بهترین راه این است که خودتان را تحت نظر داشته باشید. چنین روشی به شما کمک می‌کند هوش هیجانی بهتری داشته باشید، حس بهتری را تجربه کنید و از شر احساسات منفی خلاص شوید. مربی خود بودن باعث می‌شود مستقلانه رفتار کنید. در این شرایط مجبور می‌شوید خودتان مسائل را حل کنید، عامدانه مشکلات را از جهات مختلف بررسی نمایید و تغییراتی در الگوهای فکری و ذهنی خود ایجاد کنید. اگر در این مسیر موفق نبودید یا نیاز به کمک داشتید باز هم می‌توانید از راهنمایی‌های یک کوچ استفاده کنید.

تمرکز

متمرکز ماندن آن هم در دنیایی که پر از شلوغی و حواس پرتی است کار چندان ساده‌ای نیست. برای اینکه تمرکز خود را حفظ کنید به قدرت ذهنی بالایی نیاز دارید. بیشتر افراد متمرکز ماندن را یک مهارت نمی‌دانند و کنترلی بر روی افکار خود ندارند. شاید باور نکنید اما همین مهارت به ظاهر ساده می‌تواند در زمان شما صرفه جویی کند و بهره وری‌تان را تا حد زیادی افزایش دهد. در آموزش‌های بعدی به شما می‌گویم که چگونه می‌توانید تمرکز بیشتری داشته باشید.

بهره وری

بهره وری نوعی مهارت تسلط ذهنی و همچنین مهارت دانش است. این مهارت شامل توانایی مدیریت وظایف و زمان، برنامه‌ریزی، استفاده حداکثری از روز، اولویت بندی، پیشرفت و دیدن نتایج است. بهره وری مهارت کارآمدی است. زمانی که این مهارت را یاد می‌گیرید خودتان را بهتر می‌شناسید. می‌دانید چگونه و چطور برنامه بریزید تا بتوانید در زمان‌هایی از روز که بیشترین سطح انرژی را دارید به کارهایتان برسید. می‌دانید چه زمان‌هایی استراحت کنید و چه زمان‌هایی کار را دوباره آغاز نمایید. شما باید بتوانید کارها را اولویت بندی کنید و سیستمی بسازید که به کمک آن‌ها کارهایتان را خودکار کنید و با کمترین انرژی بیشترین کار را به سرانجام برسانید.

چگونه این مهارت‌ها را به دست آوریم؟

حالا که با مهارت‌های مهم توسعه فردی و بهبود شرایط زندگی آشنا شدیم شاید یک سوال مهم ذهن شما را به خود درگیر کرده باشد. چگونه این مهارت‌ها را یاد بگیریم؟ ما در دنیایی زندگی می‌کنیم اطلاعات مختلفی دور و برمان وجود دارد. کافیست کمی خلاق باشید و کمی شجاعت را چاشنی این فرآیند کنید. از منطقه امن خود خارج شوید، کتاب بخوانید، ویدئو ببینید، پادکست گوش کنید و پست وبلاگی بخوانید. از یک لایف کوچ یا بیزینس کوچ کمک بگیرید تا مسیر را برایتان تسهیل کند و از هدر رفت انرژی‌تان پیشگیری نماید. شما به دنبال چه مهارت‌هایی هستید؟

دیدگاهتان را بنویسید